62. država BiH

62. država BiH
11/02/2020 1 Comment Vijesti Majstor

62. država je BiH, primljena u punopravno članstvo 2012.godine u Izraelu.

Međunarodna strukovna organizacija

Jedina međunarodna strukovna organizacija policajaca bez obzira na funkciju, rang, jezik, spol, rasu, religiju i svjetovni nazor

Politički nezavisna

IPA je politički i poslovno potpuno neovisna i nevezana za niti jednu drugu udrugu ili instituciju

Otvorena

IPA je otvorena za policajce svih država, za jednostavne i neograničene odnose između pripadnika te službe te za uspostavljanje mogućnosti međusobne izmjene strukovnih iskustava

Registrovana

IPA je registrirana na temelju svojih ciljeva pri Vijeću Europe sa savjetodavnim statusom kao nevladina međunarodna organizacija.

Međunarodno policijsko udruženje IPA (internacional police association) je strukovna organizacija policajaca – udruženje građana, koja okuplja vise od 500.000 hiljada članova organizovanih u 67 zemalja svijeta. BiH je 62. država koja je 2012 godine primljena u punopravno članstvo u Izraelu na svjetskom kongresu sa pravom glasa.

IPA je jedina međunarodna strukovna organizacija policajaca bez obzira na funkciju, rang, jezik, pol, religiju i svjetovni nadzor. Politički i poslovno je potpuno nezavisna i nevezana za bilo koju drugu organizaciju, udruženje ili instituciju.

 

Otvorena je je za sve policajce svih država, za jednostavne i neograničene odnose između pripadnika te službe, te za uspostavljanje mogućnosti međusobne razmjene iskustava.

Registrovana je na temelju svojih ciljeva pri Savjetu Evrope sa savjetodavnim statusom kao nevladina organizacija.

 

IPA želi njegovati odnose i međusobnu pomoć  između službujućih policajaca u zemlji i inostranstvu, olakšati razmjenu iskustava na policijskom području i podupirati međunarodnu policijsku saradnju, te sa svojim javnim djelovanjem pozitivno uticati na odnose između policajaca i građana, posredstvom strukovnih putovanja i susreta na skupovima proširiti znanja svojih članova i poboljšati razumjevanje za probleme drugih.

IPA nudi širok program usavršavanja u okviru seminara, godisnje međunarodne susrete, studijska i druga putovanja, pomoć članovima i njihovim porodicama.

 

Principi IPE su prijateljstvo, gostoprimstvo, humanizam, solidarnost, jedinstvo, univerzalnost i volonterizam, posvećena je ljudskim pravima i očuvanju mira u svijetu.

 

U Bosni i Hercegovini IPA organizuje niz događaja i svi su međunarodnog karaktera, kao i konferencije kao što su Balkansko-jadranska konferencija gdje učestvuju predstavnici policijskih struktura iz svih zemalja Balkana, gdje je IPA sekcija BiH jedna od osnivača konferencije, kao i Mediteranska  konferencija gdje učestvuju predstavnici policijskih struktura zemalja Mediterana.

Zaključno sa 01.05.2020. godinom IPA BiH broji preko 2300 članova sa stalnom tendencijom rasta. IPA sekcija BiH se sastoji od 12 klubova koji su u Republici Srpskoj podijeljeni na regije, a u Federaciji BiH na kantone, od kojih svaki klub godišnje ima po više kulturno-društvenih aktivnosti, kao i aktivnosti humanitarnog karaktera gdje se okupljaju predstavnici svih policijskih agencija iz zemlje i inostranstva, a isto tako učestvuje aktivno na događajima u zemljama iz okruženja i šire.

 

 

Leave Comment
  1. 1

    Sulejman Draganovic

    Imo bi zelju pristupiti vasoj organizaciji

    Odgovori

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.